Vermijd voor je bezoek de drukste maanden: mei, juni en september, evenals de heetste maanden: juli en augustus.
Voor fietsers: tussen het vasteland, met andere woorden tussen Mestre of Marghera, en Venetië bestaat een fietspad, hoewel de route slecht bewegwijzerd is en veel oversteekplaatsen telt. Aangekomen in Venetië is het niet toegestaan om te fietsen, de steegjes zijn er te smal voor en te druk met voetgangers en om de haverklap zijn er bruggetjes. Het is bovendien verboden om een fiets aan de hand mee te nemen de stad in.
Er bestaat echter een goede fietsenstalling, BICIPARK geheten, onder de Garage Comunale, een van de parkeergarages aan het Piazzale Roma.
Zie: https://avm.avmspa.it>biciparkvenezia of www.veneziaunica.it>content/bicipark
Op de eilanden Lido, Pellestrina en Sant’Erasmo kan wel gefietst worden en zijn er fietsen te huur.
Ga de stad in met de benenwagen, alles is te voet te bereiken, behalve de echte eilanden natuurlijk, zoals San Giorgio, la Giudecca, Lido, Murano en Burano. Alternatief is het openbaar vervoer: de vaporetto (waterbus).
Wanneer je door Venetië wandelt, doe dan zoals de Venetianen doen: houd rechts in de smalle steegjes, zodat tegenliggers je gemakkelijk voorbij kunnen en je ook zonder botsingen met andere voetgangers ingehaald kunt worden. Ga niet op de treden van bruggen zitten en blijf niet erg lang bovenop stilstaan.
Draag rolkoffers over de bruggen heen om de randen van de treden niet te beschadigen.
In de vaporetto wordt van je gevraagd om rugzakken aan je arm te dragen of op de vloer te zetten.
Het is niet toegestaan om op het San Marco Plein op de treden en randen te gaan zitten en meegebrachte etenswaren te nuttigen. Verwen jezelf met een pauze bij een Café!
Duiven mogen niet gevoerd worden. Laat geen afval slingeren.
Wees bedacht op supersnelle meeuwen als je een broodje of stuk pizza naar je mond brengt op een open plein, ze grissen ‘t je zo uit handen! Geef hen geen kans!
In het Dogenpaleis en verscheidene andere musea moeten grote tassen en rugzakken afgegeven worden in de garderobe, bij het binnengaan is er meestal een security-check.
Is je flesje mineraalwater leeg, gooi het dan niet weg, maar vul het opnieuw aan één van de talloze fonteintjes op pleinen of andere plekken in de stad. Het Venetiaanse leidingwater is van uitstekende kwaliteit. Gratis en fris!
Pas op je spullen wanneer je in drukte of gedrang terecht komt!
Bij hoog water, ACQUA ALTA, worden er op de laagste plaatsen en routes loopplanken uitgezet om het mogelijk te maken met droge voeten op je bestemming te komen. Let op: ze zijn bedoeld om over te lopen en niet om er op te blijven stilstaan om kiekjes te maken! Komt het water erg hoog, en wel boven de 110 cm boven het gemiddelde niveau, dan blijft tegenwoordig overlast uit, doordat de zogenoemde MOSE, de waterkering, in de havenmonden in werking wordt gesteld. Bij minder hoge waterstanden komt het San Marco Plein nog altijd grotendeels blank te staan, maar dan worden in de herfst en winter plankieren in gereedheid gebracht. Natte voeten halen is dus niet meer onvermijdelijk. Bedenk wel dat het in Venetië gaat om zeewater en dat zout witte kringen achterlaat op je schoenen. De kortste weg door ‘zee’ nemen is daarom ten zeerste af te raden, aangezien het water door afvoeren omhoog komt en zodoende in contact komt met rioolwater.
Entréetickets voor het Dogenpaleis ruim van te voren boeken, tenminste een maand voor je bezoek, is voordelig: je betaalt € 25,00 i.p.v. € 30,00 per persoon voor volwassenen. Er is meer uitleg te vinden op: https://palazzoducale.visitmuve.it
Bij het samenstellen van deze lijst met raad en tips was nog niet bekend wanneer precies het reserveringssysteem voor toegang tot de stad van start gaat. Zie: https://live.comune.venezia.it
Wanneer je een geldige reservering kunt laten zien voor een overnachting in Venetië zelf (niet in Mestre dus), zit je goed, je wordt dan zeker toegelaten in de stad!
Veel plezier!